Załącznik do Regulaminu Studenckich Praktyk Zawodowych
RAMOWY PROGRAM PRAKTYK ZAWODOWYCH DLA KIERUNKU EKONOMIA
Ważnym elementem procesu nauczania, a zarazem uzupełnieniem i weryfikacją wiedzy teoretycznej, są praktyki studenckie. Stanowią one stanowią integralną część programu kształcenia studentów na Kierunku Ekonomia.
Umiejętność łączenia wiedzy z dziedziny ekonomii ze znajomością funkcjonowania firm, zwłaszcza działających w Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Mielcu, pozwoli na weryfikację posiadanej wiedzy pod kątem wymagań praktyki gospodarczej.
I. Czas trwania praktyki studenckiej praktyki zawodowej.
Praktyka zawodowa dla studentów kierunku Ekonomia realizowana jest zgodnie z planem kształcenia w wymiarze: 720 h / 6 m-cy:
- 120 h (wakacje po II semestru),
- 120 h (wakacje po IV semestru)
- 480 h (w czasie trwania VI semestru).
Praktyka może odbywać się w czasie roku akademickiego, o ile jej organizacja nie zakłóci realizacji zajęć dydaktycznych.
II. Cele studenckiej praktyki zawodowej.
Celem praktyki zawodowej jest umożliwienie studentom:
1. Ugruntowania wiadomości zdobytych w trakcie zajęć dydaktycznych;
2. Weryfikacji zdobytej wiedzy;
3. Nabywania umiejętności praktycznych;
4. Wdrażania do wykonywania zadań zawodowych na stanowisku pracy;
5. Kształcenia dobrej organizacji pracy własnej;
6. Nabywania umiejętności w samodzielnym wykonywaniu obowiązków zawodowych.
7. Poznania specyfiki pracy na różnych stanowiskach, w różnych branżach merytorycznie związanych z kierunkiem studiów;
8. Nawiązania kontaktów zawodowych;
9. Analizę funkcjonowania firmy, bądź przedsiębiorstwa, które jest ściśle związane z tematyką pracy dyplomowej studenta.
III. Efekty kształcenia dla praktyk zawodowych i sposoby ich weryfikacji
Wiedza:
Student:
a) charakteryzuje stanowisko pracy odpowiadające jego kompetencjom;
b) nazywa potencjalne źródła ofert pracy;
c) poddaje analizie potencjalne oferty pracy;
d) odnosi wymagania oferty pracy do swoich umiejętności.
Umiejętności:
Student:
a) używa i rozwija swoje umiejętności i wiedzę teoretyczną w sytuacjach praktycznych;
b) wykorzystuje nabyte umiejętności w praktyce;
c) potrafi określić priorytety dla zadań na określonym stanowisku pracy.
Kompetencje:
Student:
a) potrafi zrealizować wyznaczone zadanie;
b) wykazuje umiejętność dostosowania zdobytej wiedzy do wymagań stanowiska pracy.
Sposoby weryfikacji:
a) adnotacje sporządzone w Karcie studenckich praktyk zawodowych;
b) opinia pracodawcy;
c) rozmowa na temat odbytych praktyk zawodowych.
IV. Miejsce i organizacja praktyki
Studenci odbywają praktykę stosownie do specjalności studenta, która ma pomóc im w praktycznym zastosowaniu wiedzy oraz w zdobyciu nowych umiejętności przydatnych w przyszłej pracy zawodowej.
Student specjalności „Zarządzania Produkcją i Logistyka” odbywający praktykę w jednostkach gospodarczych lub w innych organizacjach powinien poznać specyfikę ich działalności, ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonowania aspektów finansowo – księgowych, marketingu, zarządzania, sterowania produkcją oraz zdobyć wiedzę menedżerską i organizatorską niezbędną do zarządzania nowoczesnymi organizacjami, a także praktyczne umiejętności dokonywania analiz i ocen wyników działalności gospodarczej przedsiębiorstw.
Student specjalności „Rachunkowość i Bankowość” zobowiązany jest zapoznać się z rzetelną i nowoczesną wiedzą właściwej instytucji bądź firmy z zakresu zagadnień finansowych, rachunkowości finansowej i zarządczej, analiz ekonomicznych i funkcjonowania rynków finansowych, marketingu usług bankowych oraz programów komputerowych wspomagających obsługę rachunkowości.
Student specjalności „Gospodarka i Administracja Publiczna” odbywający praktykę w urzędach gmin, urzędach miejskich, starostwach powiatowych, jednostkach organizacyjnych jednostek samorządu terytorialnego i zakładach komunalnych powinien zapoznać się
z zagadnieniami z zakresu najistotniejszych problemów funkcjonowania danej organizacji ze szczególnym uwzględnieniem problematyki finansów, budżetowania i podstaw prawa administracyjnego z praktycznym jego stosowaniem.
V. Tryb i kryteria zaliczenia praktyk
Praktyka studencka musi być zrealizowana i zaliczona przed końcem szóstego semestru studiów licencjackich. Warunkiem zaliczenia praktyk zawodowych jest odbycie praktyk zawodowych zgodnie z postanowieniami zawartymi w Regulaminie Praktyk Zawodowych. Praktykę zalicza Dziekan lub upoważniona przez niego osoba. Zaliczenie następuje na podstawie przedstawionych przez studenta dokumentów, opatrzonych pieczęcią „jednostki przyjmującej”
i podpisanych przez jej przedstawiciela.
VI. Postanowienia końcowe
Niezaliczenie praktyki jest jednoznaczne z koniecznością jej powtórzenia i niezaliczeniem semestru.